søndag den 16. november 2014

Buddhisme og andre spirituelle traditioner


Buddhismen som sådan beskæftiger sig egentlig ikke med spirituelle traditioner, som for eksempel clairvoyance, healing eller andet. I følge Buddhaen selv underviste han i lidelse og vejen ud af lidelse – alt andet er så at sige ‘ekstra’. Så vidt jeg ved, er der kun ganske få steder den slags omtales eksplicit i den buddhistiske kanon, og da er det i forbindelse med forbud. Munke må, i følge vinayaen (reglerne for munke i den tidlige tradition) ikke involvere sig i helbredelser, spådomme og lignende. Man kan spekulere på grunden til dette forbud; mit gæt er at det handlede om dels at beskytte Sanghaen (hvis noget skulle gå galt), dels at sikre at fokus ikke blev fjernet fra det buddhismen handler om, nemlig oplysning.

Det betyder ikke, at der ikke findes buddhister som interesserer sig for andre spirituelle traditioner, men når vi mødes i vores buddhistiske sanghaer er vi nødt til at være meget opmærksomme på at holde os til det vi ved noget om, og det er jo den buddhistiske tradition.

Som mennesker kan vi nemt komme til at tillægge sindets projektioner stor vægt. Det kan virke så væsentligt og særligt, alt det vi kan opleve, i form af billeder, lyde eller fornemmelser. Men når alt kommer til alt, handler det om at leve frit og lykkeligt, lige her og nu, i fuld forståelse af altings sande natur – og det hjælper ‘overnaturlige’ (i mangel af bedre ord) oplevelser os ikke umiddelbart til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar