mandag den 29. juni 2015

Kroppens forfald

Selv om du beskytter kroppen af al din magt
vil døden nådesløst slå den ned –
så bliver den kastet ud som mad for gribbe.
Og hvad vil du så gøre?
Bodhicaryavatara
Alt hvad der fødes, vil dø. I vores kultur er vi meget knyttede til vores krop. Vi fodrer, træner og plejer vores krop, passer på den, og nogen bruger ganske voldsomme metoder til at forhindre dens forfald og alderdomstegn. I buddhismen ser man kroppen som krop – et vidunderligt instrument, som sætter en i stand til at følge Buddhaens lære, men ikke en ting der kan eller skal bevares uændret.

Vi kæmper en tåbelig kamp, og det er i sig selv dumt af os - men endnu værre er, at denne kamp fjerner vores opmærksomhed fra det som virkelig betyder noget: det vi kan ændre.

Vores liv vile være så meget mere spændende, rigt og smukt, hvis vi kunne lære at acceptere det vi ikke kan gøre noget ved, og fokusere på alt det andet. Vi spilder tiden - og der er ikke for meget af den!

mandag den 8. juni 2015

Forpligtelse


If you commit to nothing, you’re distracted by everything.




Træf en beslutning, for eksempel om at være lykkelig. Vov forpligtelsen – så skal du bare se hvor nemt det egentlig er!





tirsdag den 2. juni 2015

Børn og buddhisme III

Det er ikke alle børn der gider at meditere. Lad for alt i verden være med at presse dit behov for at barnet skal lære meditation igennem. Tag i stedet udgangspunkt i barnets behov, så buddhisme ikke bliver endnu en af de ting man skal være god til!

Mindre børn synes som regel ikke meditation er særlig interessant, men ofte er de meget optaget af Buddhaen som figur, og af dit alter (hvis du altså har et).


Mange førskolebørn synes det er vældig sjovt at passe et alter: at give Buddhaen mad og vand, at tænde lys og røgelse, og at slå på klokken. Lav et lille ritual, hvor I sammen tager jer af hjemmets Buddha – hvem ved, måske opdager du, at der også er glæde i det for dig? Og i hvert fald vil de have et billede af, hvad det er du gør, når du går ind til Buddhaen.